VBN-teamet

Predatory tidsskrifter

Predatory tidsskrifter

Tidsskrifter kategoriseret som predatory er kendetegnet ved, at de ikke lever op til god forskningsskik. Predatory tidsskrifter er alene etableret med det formål at tjene penge uden de traditionelle forlagsmæssige modydelser.

Ordet predatory kommer af, at tidsskrifterne ofte er meget aggressive i deres markedsføring og henvendelsen til dig som forsker. Ofte søger de den direkte kontakt og vil med rosende ord citere eventuelle tidligere udgivelser, fremhæve deres fagfællebedømmere, hurtige bedømmelsestid og opfordre dig til at udgive en ny artikel hos dem. Det kan derfor være fristende at lade en artikel blive optaget hos dem. Det kan dog være svært at trække sin artikel tilbage, når du først har skrevet kontrakt med tidsskriftet.

Hjælp mod predatory tidsskrifter

Hvordan undgår du som forsker at komme i kløerne på disse predatory journals, hvor det kan være svært at afgøre, om et tidsskrift overholder god forskningsskik?

Aalborg Universitetsbibliotek har adgang til Cabell’s Journalytics og Predatory reports.

Cabell’s Journalytics

Indeholder mere end 11.000 tidsskrifter, som er udvalgt ud fra en række kvalitetskriterier. Listen viser bl.a. tidsskriftets Journal Impact Factor (JIF), proces for fagfællebedømmelse, samt om det er Open Access.

Læs mere om Journalytics.

Cabell’s Predatory Reports

Indeholder mere end 13.000 tidsskrifter af tvivlsom kvalitet, såsom manglende informationer om fagfællebedømmelse, kontaktoplysninger og formål, som netop kendetegner såkaldte ”predatory journals”.

Læs mere om Predatory reports.

Think-Check-Submit

Vi anbefaler at anvende værktøjet Think – Check – Submit, som er en tjekliste, der kan anvendes inden, en artikel sendes ind til et forlag eller tidsskrift.

 

Predatory konferencer

Ligesom der findes predatory tidsskrifter, findes der også predatory konferencer. De fører den samme aggressive markedsføring, som tidsskrifterne gør og når man først har sendt sin artikel ind, kan det være svært at trække den tilbage igen.

Hjælp mod predatory konferencer

Vi anbefaler at anvende værktøjet Think – Check – Attend, som er en tjekliste, der kan anvendes inden, en artikel sendes til en konference og inden, man i det hele taget deltager i konferencen.

 

For yderligere oplysninger eller hjælp, kontakt VBN-teamet: vbn@aub.aau.dk.