VBN-teamet

Open Access & Copyright

Når du indsender en artikel eller anden publikation til et tidsskrift eller forlag, skriver du ofte under på en ”Copyright Transfer Agreement”, og du afgiver dermed dine rettigheder til frit at publicere din artikel andre steder.

Aalborg Universitet’s Open Access-politik anbefaler, at du som minimum beholder retten til parallelpublicering i universitetets repository Pure. Dette kan du sikre ved at få lagt et tillæg til forlagsaftalen. Uddannelses- og Forskningsministeriet har udarbejdet et kontaktbrev og et tillæg til udgivelsesaftale, du kan medsende til forlag/tidsskrift. Et af de primære mål med Open Science er at bygge bro mellem samfund og universitet, og dette sikrer du ved at beholde dine rettigheder til at parallelpublicere i VBN.

Hvis du ikke har beholdt retten til parallelpublicering, anbefaler vi, at artiklen bliver lagt i Pure som fuldtekst efter den angivne embargo-periode og i den korrekte version. De fleste forlag/tidsskrifter tillader, at du må uploade den accepterede version efter en given embargo-periode, fx i universitetets repository.  Det er dit ansvar, at den korrekte version er uploadet i Pure, samt at dette følger forlagets/tidsskriftets copyright-politik. VBN-teamet kan dog hjælpe med at undersøge, hvilke rettigheder du har.

 

Creative commons

I forbindelse med Open Access-publicering vil du ofte møde Creative Commons licenser. Med en Creative Commons licens (CC-licens) kan man skræddersy sin ophavsret efter behov, og derved give brugeren af ens værk en række friheder i forhold til gældende ophavsret. Creative Commons dækker området mellem fuld ophavsret (all rights reserved) og public domain (en total fraskrivelse af rettigheder til værket). Læs mere om Creative Commons og de forskellige licenser.

 

Support

Hvis der er spørgsmål og tvivl i forbindelse med copyright, anbefaler vi at tage kontakt til:

VBN-teamet: Hvis det drejer sig om Open Access og Copyright 

Copyright på AAU: Hvis det drejer sig om generelle spørgsmål om copyright

UBVA (Udvalget til beskyttelse af videnskabeligt arbejde): Hvis det drejer sig om mere principielle spørgsmål om copyright