VBN-teamet

Alternative metrikker

Alternative metrikker på publikationer

Publikationer med en Digital Object Identifier (DOI) sikrer en bedre visning af alternative metrikker (også kendt som Nye Metrikker) i VBN. VBN-teamet kan hjælpe med at få oprettet et DOI for publikationer, der ikke allerede er udgivet ved et forlag eller tidsskrift, eksempelvis rapporter, working papers etc. Skriv til os på vbn@aub.aau.dk.

De alternative metrikker supplerer de traditionelle metrikker (citationer, H-index, JIF m.fl.) og består af en række forskellige metrikker, eksempelvis:

  • Downloads
  • Antal Tweets
  • Delinger på Facebook
  • Blogindlæg
  • Artikler gemt på Mendeley
  • Wikipedia links

Der findes forskellige udbydere af alternative metrikker. I VBN portalen vises:

 

AltmetriC

Altmetric viser hvor stor opmærksomhed en publikation har modtaget. Der udarbejdes en såkaldt donut, som består af en række forskellige farver. Farverne dækker over de kilder, som Altmetric inkluderer i donuten. 

Eksempel på Altmetric i VBN:

Altmetric

Læs mere om Altmetric.og se webinaret 10 things every researcher should know about using altmetrics.

 

PlumX

PlumX viser, hvordan folk interagere med en publikation, eksempelvis hvis publikationen nævnes i nyhedsmedierne, på blogs eller på Twitter, hvor meget den er downloadet, hvor ofte den er gemt som et bogmærke m.v.. PlumX inddrager også citationer fra både den mere traditionelle citationsdatabase Scopus men også fra kliniske databaser som PubMed Central.

Eksempel på PlumX i VBN:

PlumX

Læs mere om PlumX.