VBN-teamet

Plagiat

For at undgå plagiat, er det vigtigt, at det tydeligt fremgår, hvilke afsnit eller passager der er resultatet af dit eget arbejde (ny original forskning) og hvilke der refererer til andres arbejde eller din analyse deraf. Ligeledes er det vigtigt, at det tydeligt fremgår, om du anvender eget materiale, som allerede er blevet udgivet, for at undgå selvplagiering.

 

Plagiat

Definitionen på plagiat er at bruge (dvs. nævne, citere, referere, oversætte, analysere, fortolke, diskutere etc.) en andens tekst som sin egen, uden at lave præcise kildehenvisninger. For at undgå plagiat, skal kildehenvisningen være så præcis, at man entydigt kan identificere den oprindelige kilde.

Generelt gælder:

  • Undgå plagiat ved altid at sætte citater i citationstegn og ved at angive kilden til citatet.
  • Så snart du bruger noget andre har skrevet eller lavet, skal du altid lave en kildehenvisning.

Læs mere om hvordan du undgår plagiat på Stop Plagiat Nu.

 

Selvplagiering

Hvis du genanvender egne resultater, primære materialer, data og fortolkninger fra publicerede bøger, artikler, m.v., skal du altid lave kildehenvisninger. Selvom det er dit eget materiale, kræver ophavsretsloven at man henviser til den publicerede kilde, ellers vil dette blive registreret som selvplagiering og håndteret som plagiat.

Læs mere i Den Danske Kodeks for Integritet i Forskning

 

Plagiattest/referencetjek af Ph.d.-afhandlinger
 

Inden indlevering tilbydes et referencetjek af den foreløbige ph.d.- afhandling. Læs mere om proceduren for sagsgange i forbindelse med referencetjek i ph.d.-forløb i AAU Håndbogen.

Når afhandlingen indleveres formelt i Pure, sendes den til plagiattest. En konkret vurdering foretages og ved mistanke om plagiat eller selvplagiat, igangsætter ph.d.-skolen en undersøgelse.